Hoi! Ik ben Dagmar,

Dierenfysiotherapeut & (ruiter)fysio

De opbouw naar deze baan is er eentje die een hele tijd geleden is begonnen. Zo heb ik tijdens een schoolopdracht zo'n 15 jaar geleden al de naam van mijn bedrijf bedacht. Ik ben opgegroeid naast de bakrand en op (international) eventing concours. Hier ervaarde ik voor het eerst het spektakel en avontuur dat ruiters samen met hun paarden beleefde, keek ik toe hoe mijn vader paardrijles gaf en hoe onze Jack Russell er achteraan holde. Ik kon paardrijden voordat ik kon lopen, gelukkig heb ik dit nooit verleerd. 

Mijn liefde voor dieren, buiten zijn en bewegen is er zeker met de paplepel in gegoten. (Top)sport is een groot onderdeel van mijn jeugd geweest. Toen wij naar Zuid-Afrika verhuisde is deze liefde voor alles wat leefde, de natuur en actief zijn alleen maar gegroeid.

Ik had op jonge leeftijd bedacht dat ik dierenarts wilde worden, maar opereren en prikjes geven leek mij toch niet alles. Ik wilde deel uitmaken van het revalidatieteam. Zo kon ik paarden en honden begeleiden naar wedstrijden, pijnvrij leven en toch lekker de hele dag met beestjes bezig zijn. Toen ik met Nanda Dierfysiotherapie tijdens een zomervakantie in Nederland mee liep bedacht ik dat dit de richting was die ik op wilde gaan. Dus een paar jaar later, nadat ik mijn middelbare school had afgerond in Zuid-Afrika, heb ik mijn koffer ingepakt en ben ik op het vliegtuig naar Nederland gestapt.

Fast-forward een paar jaar: Het is me allemaal gelukt. Ik werk nog steeds als humaan fysio in Utrecht en haal hier ook nog veel plezier uit, ik help iedereen graag! Hiernaast kan ik de nieuwste ontwikkelingen en kennis binnen de humane fysiotherapie goed volgen en toepassen bij de dieren. Na mijn afstuderen in 2018 ben ik in 2019 begonnen met de opleiding tot Dierenfysiotherapeut. Nu mag ik mezelf inmiddels ook al een paar jaar mengen tussen deze vakprofessionals, en wat hebben wij toch een mooi beroep!

Mijn doel is altijd om zowel mens als dier beter, met meer plezier en minder pijn te laten bewegen. Daar wordt iedereen toch blij van. Zij het een (top)sport combinaties, de recreatieruiter en -paard, jachthonden, agility en canicross lopers, huishonden of ouder wordende honden, of dieren die minder lekker in hun vel zitten, ik vind het allemaal even fantastisch! 

Ik kijk er naar uit om jullie met een glimlach hierin te ondersteunen.

 

Met sportieve en vriendelijke groet,

Dagmar Ouweneel

Putting 7 years of education to good use

"Knowledge is power, but wisdom is using it well."

Opleidingen

BSc. Fysiotherapie I 2018

Postgraduaat in Dierfysiotherapie I 2021

Scholingen

Inspanningsfysiologie en Hartslagmeting Paard I 2024

Medicatie en Supplementen bij Honden I 2024

Basiscursus echografie bij Honden I 2024

Class IV K-laser practitioner I 2024

Blessurepreventie en management bij Sportpaarden 2023

Oncologie bij Honden I 2023

Aeres Dierfysio Tour Dressuurstal van Baalen I 2022

Ruitersport I 2022

Stage

Nederland

- Dierenfysiotherapeut voor Paarden en FES gecertificeerd chiropractors Nanda van Velzen en Tunna Morriën

- Dierenfysiotherapeut Lonneke de Haan, Dierenkliniek Enkhuizen

Zuid-Afrika

- Drakenstein Veterinary Clinic

Dagmar's
Snapshots

"Want het is toch ook wel leuk om te weten wie uw paard of hond aan het behandelen is."

Gemotiveerd, professional, hardwerkend, betrouwbaar, bekwaam & altijd met een glimlach aan het werk

Mijn visie

als Dierenfysiotherapeut en Fysiotherapeut in de Paardensport

Als dierenfysiotherapeut en fysiotherapeut in de paardensport geloof ik dat een succesvolle samenwerking tussen paard en ruiter begint bij beweging en training. Oefentherapie en gerichte training vormen de basis van mijn aanpak, waarbij ik streef naar duurzame resultaten voor zowel paard als ruiter.  

Het principe “meten is weten” is daarbij onmisbaar. Door zorgvuldig te analyseren en te evalueren, krijg ik inzicht in de fysieke staat van zowel het paard als de ruiter. Deze objectieve informatie vormt de basis voor een op maat gemaakt plan, waarmee we gericht kunnen werken aan het verbeteren van prestaties en het voorkomen van blessures.  

Ik ben ervan overtuigd dat de invloed van de ruiter op het paard groter is dan vaak wordt toegegeven. Hoewel we als ruiters altijd de beste intenties hebben, is onze invloed niet altijd gunstig voor het paard. Onbewuste asymmetrie, spanning of verkeerde signalen kunnen de natuurlijke balans en beweging van het paard verstoren. De houding, balans en beweging van de ruiter hebben direct effect op de manier waarop een paard beweegt en presteert. Daarom richt ik me niet alleen op het paard, maar ook op het trainen en adviseren van de ruiter. Door ook de ruiter sterker, bewuster en functioneler te maken, ontstaat een positieve wisselwerking die het welzijn en de prestaties van het paard ten goede komt.  

Mijn doel is om paard en ruiter als eenheid te versterken, met oog voor de unieke behoeften van beide. Samen werken we aan balans, harmonie en duurzame vooruitgang in de sport.

Veel blessures bij paarden ontstaan door een disbalans tussen belasting en belastbaarheid. Paarden worden vaak blootgesteld aan trainingsintensiteiten of werkomstandigheden die hun fysieke mogelijkheden overstijgen, wat kan leiden tot overbelasting en uiteindelijk blessures. Deze disbalans is niet altijd direct zichtbaar, maar kan zich manifesteren in subtiele veranderingen in beweging, prestaties, of zelfs gedrag.

Een veelvoorkomend probleem is dat het gros van de paarden ondertraind is. Hoewel ze regelmatig worden gereden, ontbreekt vaak een systematische opbouw van kracht, uithoudingsvermogen en mobiliteit. Hierdoor zijn hun spieren, pezen en gewrichten onvoldoende voorbereid op de belasting die tijdens de sport of dagelijkse werkzaamheden op hen wordt uitgeoefend. Dit tekort aan specifieke training kan niet alleen de prestaties beperken, maar ook de kans op blessures aanzienlijk vergroten.

Het vergroten van de belastbaarheid van het paard vraagt om een doordachte aanpak, met aandacht voor gevarieerde en doelgerichte oefentherapie. Door het paard geleidelijk sterker en veerkrachtiger te maken, verkleinen we de kans op blessures en verbeteren we tegelijkertijd het welzijn en de prestaties. Balans en een systematische opbouw in training zijn essentieel voor een gezond en duurzaam (sport)paard.

als Hondenfysiotherapeut

Als dierenfysiotherapeut zie ik het als mijn missie om honden de best mogelijke ondersteuning te bieden voor hun fysieke en mentale welzijn. Door eeuwenlang fokken zijn veel hondenrassen kwetsbaarder geworden, met als gevolg dat fysieke klachten, zoals gewrichtsproblemen en bewegingsbeperkingen, helaas veel voorkomen. Tegelijkertijd zijn honden van nature ongelooflijk taai. Ze laten vaak niet zien dat ze pijn hebben, terwijl deze pijn er wel degelijk is. Het is onze verantwoordelijkheid om dit te herkennen en aan te pakken, zodat honden kunnen blijven bewegen zonder ongemak.

Naast fysieke klachten zien we steeds vaker gedragsproblemen bij honden. In veel gevallen ligt daar een fysieke oorzaak aan ten grondslag, zoals pijn of ongemak, wat invloed heeft op hun gedrag. Het is essentieel om pijn uit te sluiten en ervoor te zorgen dat honden fysiek sterk en soepel blijven. Een hond die fysiek in goede conditie is, hoeft zich niet sterker voor te doen dan hij is en kan zich ook emotioneel beter ontwikkelen.

De rol van de hond in onze maatschappij is bovendien sterk veranderd. Honden zijn niet langer de werk- of schuurhonden van vroeger; ze maken volwaardig deel uit van het gezin. Dit betekent dat we ook meer aandacht hebben voor hun welzijn en kwaliteit van leven. Als dierenfysiotherapeut wil ik bijdragen aan een toekomst waarin honden vrij kunnen bewegen, zonder pijn en met vertrouwen in hun eigen lichaam. Mijn aanpak is gericht op preventie, behandeling en herstel, altijd afgestemd op de unieke behoeften van iedere hond en zijn omgeving.

Binnen de hondensport speelt fysiotherapie een steeds belangrijkere rol. Sportactiviteiten zoals de jacht, agility, flyball, obedience en canicross vragen veel van het lichaam van een hond. Net als bij menselijke atleten kunnen intensieve trainingen en wedstrijden leiden tot overbelasting, blessures of bewegingsbeperkingen. Fysiotherapie biedt hier niet alleen een oplossing bij herstel, maar ook preventief door de fysieke conditie van sporthonden te optimaliseren. Bovendien draagt fysiotherapie bij aan een sneller herstel na inspanning, zodat sporthonden hun prestaties kunnen verbeteren én langer actief kunnen blijven op een verantwoorde manier. Hierdoor kunnen eigenaren en trainers met een gerust hart genieten van de sport, terwijl het welzijn van de hond altijd centraal staat.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat honden zich niet alleen fysiek maar ook mentaal op hun best voelen, zodat ze de levenskwaliteit krijgen die ze verdienen. Een sterke, gezonde hond is immers een blije hond, en dat is waar we samen naar streven.

Volg EQUI FIT op Instagram

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.