Hartslagmeting

Train je wat je wilt trainen?

Je hebt net met je paard getraind. Hij is bezweet, ademt zwaar, en zijn neusgaten staan wijd open. Je denkt: Die moet wel moe zijn! Maar klopt dat wel? Heb je eigenlijk wel bereikt wat je wilde trainen?

Verschillen tussen paard en mens:

- Warmte en zweten

Een paard weegt gemiddeld zes keer meer dan een mens, en 50% van zijn gewicht bestaat uit spieren. Deze spieren produceren veel warmte tijdens inspanning. Waar wij relatief makkelijk afkoelen dankzij ons grotere huidoppervlak in verhouding tot ons gewicht, is dit voor een paard veel lastiger. Het moet enorm veel zweten (tot wel 10-15 liter per uur) en sneller ademen om af te koelen.

Dit betekent dat zweten en zware ademhaling niet altijd goede indicatoren zijn van een zware training.

- Conditie en hartslag

Paarden hebben een veel lagere rusthartslag dan mensen, maar hun maximale hartslag bij inspanning ligt daarentegen veel hoger. Ook zonder training beschikt een gemiddeld paard al over een uitstekende conditie, omdat hun lichaam hierop gebouwd is. Een normale arbeidsgalop is voor veel paarden dus nauwelijks inspannend.

Hoe geef je de juiste trainingsprikkel?

De enige manier om zeker te weten of je effectief traint, is door het gebruik van een hartslagmeter. Hiermee kun je objectief meten wat er tijdens een training gebeurt en bepalen welke prikkel je aan het hart, de longen en de spieren geeft.

Na uitgebreid onderzoek zijn er normwaarden vastgesteld voor recreatie- en sportpaarden. Met deze kennis kunnen wij jouw training aanpassen op de doelen van jouw discipline:

  • Eventing/ Endurance: Lage hartslag, hoge duurbelasting.
  • Springen: Kracht en explosiviteit met hogere hartslag.
  • Dressuur: Een mix van kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid en coördinatie.

De hartslagmeter als hulpmiddel

Een hartslagmeter helpt niet alleen bij fysieke training, maar ook bij het analyseren van gedrag. Sommige paarden laten veel gedrag zien bij spanning of moeite, terwijl anderen kalm lijken maar alsnog een hoge hartslag hebben. Dit kan waardevolle inzichten geven in hoe je paard fysiek en mentaal reageert op oefeningen.

Samen brengen we de hartslag en het gedrag van jouw paard in kaart. Zo kun je doelgericht trainen, blessures voorkomen en het welzijn van je paard verbeteren.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.